VOJKAN MARIĆ

VOJKAN MARIĆ

Aleva
CEO

Panel

Izvozne šanse i dobre poslovne prakse - šta kažu uspešni domaći izvoznici?

Rukovodioci daju svoj pogled na FMCG sektor i iskustva na tržištima na kojima su prisutni - u zemljama regiona, ali i na EU tržištima -  Rumuniji, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj…


 O kompaniji

Na krajnjem severu Vojvodine, u mestu Novi Kneževac nalazi se prehrambena industrija Aleva. Osnovana davne 1947. godine kao Obilić mlin za papriku u narednim decenijama izrasta u modernu fabriku koja se bavi proizvodnjom dehidrisanih proizvoda po sopstvenim recepturama prilagođavajući se tako zahtevima savremenog potrošača za proizvodima koji će mu omogućiti brzu, jednostavnu i sigurnu pripremu ukusnog, kompletnog obroka. Ime Aleva prvi put se pominje 1952. godine kada su se iz Industrije za preradu i mlevenje paprike Horgoš izdvojile i pogonske jedinice Novi Kneževac i Ostojićevo.

Tokom 60-tih godina Aleva u svojim pogonima počinje sa preradom i drugog povrća (luka i paštrnaka) a 70-tih uvodi automatizovano pakovanje paprike i počinje sa proizvodnjom prvih dehidrisanih proizvoda.

Aleva je 2005. godine prošla kroz vlasničku transformaciju i postala deo grupacije Flory trading. Danas je Aleva savremena kompanija u okviru prehrambene industrije, koja proizvodi više od 170 različitih proizvoda, podeljenih u nekoliko kategorija: mlevena začinska paprika, sušeno povrće, univerzalni i namenski dodaci jelima, klasične i instant supe, deserti u prahu (pudinzi, šlag pene i kreme, ledeni deserti), dodaci za pečenje, konzervisanje i desertni dodaci, čajevi, prilozi i prelivi (senf i ren), široka paleta monozačina za svakodnevnu primenu u domaćinstvu, kao i mešavine začina namenjene mesno-prerađivačkoj industriji.

* 4.000 tona godišnja prerada paprike

* 70 godina postojanja

* 7.500 t godišnja prerada povrća

 

Agenda